10 Ekim 2008 Cuma

Novus Ordo Seclorum

30 lu yılları görmek nasip olmadı ama tarihçilerin ve ekonomistlerin buluştuğu tek nokta günümüz ABD kaynaklı krizinin o günlerden daha sarsıcı olduğu yönünde. ABD 700 milyar dolarcık likit bulma telaşı içine girmişken bizim gibi dışa bağımlı ekonomileri ve dünya piyasalarını sarsmaya devam ediyor. Rusya da işlem yapılmaması için borsa cuma günü tatil edilmiş , Avrupa daki bazı piyasalarda birkaç saat işlemlere ara vermiş.
Türkiye açısından bayaa önemli bu kriz ama kimsenin umrunda değil gibi gözüküyor. Deniz Fener iydi, güneydoğudaki şehitlerimizdi derken bayaa es geçiliyor konu. Aslında basite inmek önemli halk için. Herkes şuydu buydu diye anlatıyor ama konunun temeline hakim olursak dünya için ne kadar vahim bir tablo var anlayabiliriz.
Sebest piyasa ekonomilerinde olay basittir. Herşeyiniz sizin borsanız ve döviz kurlarıdır. Bir borsanın gün içinde yüzde 10 luk düşüşü demek 100 tane işçi çalıştıran fabrikanın kapılarını yarın sadece 90 kişiye açabilecek olması, bir alışveriş merkezinde 100 tane dükkandan ise 10 unun kapatılacak olmasıdır. Düşünün ki bu hafta içinde bazı dünya borsalarında düşüler yüzde 30 ları buldu.
Bundan sonrası için ise yine tarihciler ve aklım aynı şeyi söylüyorlar. Tıkanan ve daralan ABD piyasasının eski şaşalı günlerine dönmesi için tek çıkış yolu,yeni bir dünya savaşı çıkarmakdan geçiyor. HE bunu zaten denediler diyebiliriz yaklaşık bir ay önce yanıbaşımız Gürcistan da bazı satranç hamleleri yapılmaya başlandı . Bakalım dünyanın gözü önünde gerçekleşen bu krize bizim halkımız ne kadar daha uzak kalabilecek.

Hiç yorum yok: