15 Aralık 2008 Pazartesi

Takım Savunması

Aşağıda değineceğim incelemedeki rakamlara göre bir başlık atmayı uygun gördüm. Bahsedeceğim 3 takımdan sadece birisi oynadığı ligdeki en iyi savunma yapan takım. Diğer 2 takımda liginin en iyi savunma yapan 2. takımları. Anlatmaya çalıştığım bu takımların çok süper bütçeli kadrolar ile yola çıkıp, süperyıldızlara sahip olmadan belli bir taktik çerçevesinde en iyi savunma rakamlarına sahip olmalarıdır.
Adadan yola çıkıp doğuya doğru ilerleyelim. İlk süper savunma performansı Premier ligin ne batar ne çıkar takımlarından Fulham sergiliyor bu sezon. Takımın kadrosunda kim vardır say deseler Steve Marlet de kaldım der kızarır bozarırım. İncelemeye başlamadan kadroya bir göz atayım dedim. Kaleciler eski Middlesbrough lu Mark Schwarzer dışında sol açık Steven Davies ve Cm 2001 efsanesi forvet Boby Zamora dışında tanıdık bir isim çarpmadı gözüme. Son maçlarında sahaya çıktıkları kadroya bakdığımda orta saha ve savunmada ilk 11 de hiç bir değişiklik gözüme çarpmadı. Forvet hattı dışında hep aynı 11 le çıkmışlar .Kalede Schwarzer, sol bek Konchesky, ortada Hangeland ve Hughes , sağ bek Pantsil. Kaçını ligimizde görmek isteriz ??? Ama sonuç onların açısından mükemmel olmuş. 16 haftada 13 gol atıp sadece 12 gol yemişler, 5G 6B 5 M ile 21 puan alıp ligin ortasına yerleşmişler. Yaptıkları maçlara değinirsek, sadece kupada 3-2 lik bir maç var onun dışında hep 0-0 1-0 ve 2-1 lik skorlar hakim ,Manchester United ile bir maçlarının ertelendiğini ekleyelim.
Manş Tünelinden Ligue 1 e geçiyoruz. Ligi her hafta takip etmeme rağmen yeni dikkatimi çekti. Fransa da Rennes çok ama çok etkileyici bir performans koyuyor ortaya. Lig lideri Lyon un 3 mağlubiyetinin olduğu 18 . haftanın sonunda 7 G 10 B 1 M ile topladıkları 31 puan ile 5. sırada geçtiler. Asıl söz edilmesi gereken rakamalrı ise 18 maç sonunda yedikleri sadece 12 gol,ki bu kategoride lider Lyon ile eşitler. Kadroyu inceleyim dedim ve ağzım asıl o zaman açık kaldı. Savunmada tanıdık gelen tek isim 32 yaşındaki İsveçli Peter Hansson olurken hücum hattına bakınca şok oldum; Wiltord, Pagis, Le Tallec, Gyan Asamoah, Thomert .5 ide her Ligue 1 takımının sahip olmayı isteyeceği isimler. Guy Lacombe de Terim gibi en iyi savunma hücum yapmaktır taktiğini benimsemiş olacak ki bu tecrübeli ve yetenekli hücum oyuncularını bir sene içinde takımda toplamış. Bu sene Rennes Şampiyonlar ligine kalırsa kimse nerden çıktı bu takım demesin.
Ve geçelim Anadolu ya. Bu devrenin en sağlam savunması istatistiği Kayseri ye gidiyor. 15 maçda 6G 6B 3M ve 14 atılanın yanında yenilen sadece ve sadece 7 gol . Tüm Avrupa da 17 maç sonunda 7 gol yiyen Chelsea den sonra en az yenilen gol ortalamasına sahipler. Sezon başında değinmişdim Ali Turan ve Eren Güngör ikilisini Milli takımda görmek istiyorum diye. Önlerine Topuz, Saidou,Olembe yi koyup forvetde de Aghohowa gibi hızlı bir ismi aldıklarında takım kimliği zaten belli olmuştu. Tolunay Kafkasın açıklamalarına da ne zaman denk gelsem bu konuya eğiliyor. 'Bir takım kimliği ve taktiği oturtuyoruz' diyor Kafkas. İnşallah onun arkasında durcağa benzeyen Kayserispor yönetimi bu kararından dönmez ve yeni stadlarında takım taktiği ve kimliğine sahip bir Kayserispor izleriz. Bu konuyu açmışken Ertuğrul Sağlama değinmeden geçersek ayıp olur,takımın tohumlarını atan isim o idi. 2 sene içinde BJK da da böyle istatistikler görürsek şaşmayalım.

Hiç yorum yok: